Družba Programski atelje A&Z, d.o.o. je v letu 2016 obeležila 20. obletnico svojega delovanja. Za nami je vznemirljivo, kreativno in plodno obdobje v katerem smo ključno prispevala k razvoju slovenskega elektronskega tiketinga. V Sloveniji je to nišno panogo leta 1991 ‘odkrila’ mlada, neodvisna skupina raziskovalcev, ki je leta 1996 tudi ustanovila družbo Programski atelje A&Z, d.o.o.. Elektronski tiketing se je postopoma razvijal in rasel – tako po obsegu, kot po kakovosti – prav kot posledica našega dela, s katerim smo na domačem trgu orali ledino ter oblikovali tihe standardne na področju informacijske podpore prodaji vstopnic. Danes ugotavljamo, da je slovenski elektronski tiketing na primerljivi ravni kot v državah razvitega sveta in najbolj napredni uporabniki integrirane večopravilne platforme DRAGON Venue™ v Sloveniji ne zaostajajo dosti za uporabniki na razvitih trgih, recimo v Angliji, na Škotskem ali na Irskem. toda hkrati s tem ne moremo spregledati dejstva, da so razlike med posameznimi deležniki na domačem trgu ogromne.

Če se osredotočimo na kulturo, imamo na eni strani Cankarjev dom, ki gre v korak s časom, v svojo prodajo pa redno uvaja tehnološke in organizacijske novosti, zaradi česar proda danes preko interneta že okoli 70% vseh svojih vstopnic. Na drugi strani najdemo celo vrsto pomembnih kulturnih deležnikov, kot so na primer: SNG Drama Ljubljana, SNG Nova Gorica, Ljubljansko mestno gledališče in drugi, ki ne sledijo izzivom časa in spremenjenemu življenjskemu slogu publik, posledično pa sodobnim promocijskim in prodajnim potem ne posvečajo praktično nobene pozornosti. Navzven se to kaže v odsotnosti lastnih (znamčenih) spletnih trgovin za prodajo vstopnic. Ne omogočajo tudi print@home vstopnic, ne prodajajo abonmajev preko interneta in še bi lahko naštevali. Enako stanje lahko opazimo tudi na področju športa, kjer najdemo na eni strani peščico klubov, recimo: NK Maribor, NK Olimpija, KK Union Olimpija in RK Celje Pivovarna Laško, ki nekako ohranjajo stik s tehnološkim in organizacijskim napredkom na področju prodaje klubskih produktov. Podobno velja tudi za dejavnost turizma, kjer hitremu razvoju elektronskega tiketinga in spremenjenim navadam obiskovalcev sledita le še Ljubljanski grad in Postojnska jama. Vsi ostali so se bodisi upehali in več ne zmorejo hitrega tempa sprememb, ali pa so sprejeli poslovne odločitve, s katerimi so trženje in prodajo svojih produktov vrnili dobesedno v prejšnje tisočletja. Najbolj v oči bodeča takšna primera sta Kobilarna Lipica in Park Škocjanske jame.

Domači trg ponuja torej še nekaj priložnosti in izzivov, toda neodvisno od tega, ostajata najpomembnejša strateška cilja družbe nadaljni razvoj večopravilne integrirane platforme DRAGON Venue™ ter osvajanje novih trgov. Tudi prihodnja leta našega delovanja bodo zato kreativna, delovno intenzivna in zanimiva, upamo pa, da bodo tudi poslovno uspešna. Preletimo za konec ključne uspehe v letu 2016.

Na področju športa smo večopravilno integrirano platformo DRAGON Venue™ uvedli v nogometna kluba Olimpija in Gorica ter košarkarske klube Union Olimpija, Helios Suns ter Sixt Primorska. Kot kaže, je v domači športni srenji naposled prišlo do spoznanja, da se brez sodobne in napredne informacijske podpore ni možno odzivati na specifične izzive današnjega časa ter se prilagajati željam, pričakovanjem in zahtevam sodobnih publik. Prav zato verjamemo, da se bo število športnih klubov in organizacij, ki uporabljajo za podporo trženja in prodaje svojih produktov integrirano platformo DRAGON Venue™, v prihodnjih sezonah še povečevalo.
Sistemska platforma DRAGON Venue™ je postala prva izbira dveh novih turističnih pridobitev na domačem trgu. Uvajalna projekta smo uspešno zaključili v Nordijskem centru Planica ter razglednem stolpu Vinarium. Nordijski center Planica uporablja integrirano platformo za: prodajo vstopnic za oglede, prodajo terminov za treninge skakalcev, kontrolo vstopa v muzej, kontrolo vstopa na skakalnice, prodajo na šankih gostinskih lokalov, prodajo spominkov, materialno poslovanje z vodenjem zalog.
V Cankarjevem domu smo uvedli elektronsko skeniranje vstopnic z najsodobnejšimi ročnimi skenerji Zebra TC 8000. Kot prva slovenska kulturna inštitucija, je Cankarjev dom dokončno opustil dolgoletno prakso menjave vavčerjev za vstopnice in uvedel print@home vstopnice. S tem je začrtal novo smer, ki ji bodo v prihodnjih letih zagotovo sledile tudi druge kulturne ustanove.
Integrirano platformo DRAGON Venue™ smo uvedli v Kulturnem društvu Drava, katero z inovativnim projektom potujočega kina prinaša filmski program v dvanajst občinskih kinodvoran po vsej Sloveniji. Izbrana strojna oprema zagotavlja učinkovito delovanje mobilne blagajne za prodajo vstopnic in prigrizkov, katero izvajalci v dostavnem vozilu selijo od ene do druge dvorane. Učinkovita predprodaja vstopnic je zagotovljena preko spletnega mesta mojkino.si, v vsakem kraju pa je vstopnice v predprodaji možno kupiti tudi na bencinskih servisih Petrol. Morebitne zlorabe vstopnic preprečuje sodoben sistem elektronskega skeniranja ob vstopu v kinodvorano.
Elektronsko skeniranje vstopnic z najsodobnejšimi ročnimi skenerji Zebra model TC 8000 smo uvedli v Rokometnem klubu Gorenje Velenje.
Z DRAGON Venue™ Retail smo podprli prodajo artiklov in vodenje zalog v novi trgovini Lutkovnega gledališča Ljubljana.
Organizatorje Evropskega prvenstva v skupinski gimnastiki smo podprli s spletno predprodajo vstopnic in uradnih artiklov, ki je presegla tudi najbolj optimistična pričakovanja.
Pula Film Festival je za podporo prodaje festivalskih kart in dnevnih vstopnic izbral platformo DRAGON Venue™.
V dejavnosti distribucije smo močno povečali prisotnost in prepoznavnost blagovne znamke Mojekarte.si, ki je postala močan konkurent v dejavnosti distribucije vstopnic. Če se bodo gibanja iz leta 2016 nadaljevala, bo distribucijska mreža Mojekarte.si v dveh do treh letih postala vodilna distribucija na slovenskem trgu elektronskih vstopnic.

Ljubljana, januar 2017