Mojekarte

Sistemska platforma za marketing in prodajo produktov industrije prireditev, dogodkov in doživetij

V Rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško je bila odločitev za uvedbo računalniško podprte prodaje vstopnic sprejeta ob koncu leta 2003. Ozadje te odločitve je bilo sledeče. Slovenija je v začetku leta 2004 gostila Evropsko prvenstvo v moškem rokometu, velik del investicije v ta projekt pa je bil namenjen prav športni infrastrukturi v Celju. Za potrebe prvenstva je bila zgrajena nova, sodobna športna dvorana, ki jo je investitor opremil tudi z infrastrukturo za elektronski ticketing. Po zaključku prvenstva je celjski rokometni klub dobil v novi dvorani svoj novi dom.

Odločitev za uvedbo računalniške rešitve za prodajo kart je predsednik uprave RK CPL, g. Andrej Šušterič, pojasnil takole: “Tekoče delovanje sistema Mojekarte v času spomladanskih priprav na Evropsko prvenstvo 2004 nas je prepričalo v njegovo kvaliteto, zmogljivost in prilagodljivost, dodatno zaupanje pa nam je vlila tudi profesionalnost ekipe A&Z, ki skrbi za njegovo delovanje. Želeli smo učinkovit in pregleden sistem prodaje kart, s katerim bi se približali standardom velikih evropskih klubov ter zadovoljili potrebe kluba, sponzorjev, VIP gostov in poslovnih partnerjev, domačih in gostujočih navijačev ter ne na zadnje tudi inšpekcijskih služb, ki vsako leto pregledajo naše poslovanje. Ne nazadnje smo se želeli s prodajo kart približati ljubiteljem rokometa po vsej Sloveniji in tudi v tujini”.

Pred uvedbo elektronskega tiketinga je bila prodaja vstopnic v RK CPL organizirana na klasičen način, torej iz prednatisnjenih blokov. Karte je bilo v predprodaji možno kupiti le v klubskih prostorih, na dan tekme pa na dveh blagajnah dvorane. Obseg predprodaje je bil seveda skromen, cena kart v predprodaji pa ni bila nič nižja. Razen na klubski blagajni ni bilo možno kart kupiti nikjer drugje.

 

Fotografije, na katerih najbolj zagreti navijači stojijo v vrstah pred blagajno dvorane že na predvečer pričetka prodaje vstopnic, so bile sestavni del medijskih poročanj, v napetem vzdušju in med večurnim čakanjem pa je prihajalo tudi do neredov, v katerih je morala posredovati policija. Takšne razmere so bile seveda idealne za nastanek črnega trga z vstopnicami, na katerem so karte za najbolj atraktivne tekme dosegale večkratnik njihove redne cene.

 

Vlado Privšek, direktor: “Nekaj najbolj zanimivih tekem v sezoni smo vedno razprodali, saj je Celje znano po svoji rokometni publiki, naša stara dvorana pa je imela tudi občutno manj sedežev od novega Zlatoroga. V klubu smo bili s takšnim stanjem dolga leta povsem zadovoljni in kakšnih drugih potreb nismo čutili. Proračun kluba je temeljil predvem na denarju sponzorjev, sami prodaji kart pa smo posvečali manj pozornosti. Večjega zaslužka od prodaje kart, si pri takratni kapaciteti dvorane, obveznostih do sponzorjev, gostov in vseh ostalih, ki jim po ustaljenem vzorcu pripadajo brezplačne karte, niti nismo mogli obetati. Današnje razmere so seveda nekaj povsem drugega, saj se je klub prebil v vrh evropskega rokometa. To seveda pomeni, da merimo moči z zvenečimi imeni evropskega rokometa, ki pritegnejo pozornost širše javnosti in medijev pa tudi naša nova dvorana sprejme sedaj več kot 5.000 gledalcev. V spremenjenih razmerah vidimo priložnost, da napravimo korak naprej tudi na področju prodaje kart.”

Ob predstavitvi možnih različic uvajanja novega sistema so se v klubu odločili za postopnost in majhne korake. Do zaključka tekmovalne sezone 2003/04 naj bi bilo tako zagotovljeno rutinsko delovanje hišnega sistema prodaje vstopnic ter njegova povezava s sistemom avtomatske kontrole vstopa v dvorano. Delujočo hišno rešitev bi v naslednjih sezonah postopoma nadgrajevali z moduli za prodajo letnih kart, marketing, prodajo kart preko interneta in podobno. Zaradi tekmovalnih uspehov kluba, ki je v sezoni 2003/2004 osvojil naslov evropskega klubskega prvaka v tekmovanju Champions League pod okriljem Evropske rokometne zveze (EHF), je vse skupaj steklo precej hitreje, kot je bilo sprva načrtovano.

Uvajanje in uporaba integrirane večopravilne platforme Mojekarte

Uvajanje digitalne, integrirane platforme Mojekarte v RK CPL je bil velik organizacijski izziv, saj je bilo potrebno spremeniti mnoge dolgoletne navade in utečene postopke, toda okoliščine so bile dovolj ugodne. Vsa informacijska in telekomunikacijska oprema je bila nameščena in je preverjeno delovala, administrativno osebje v klubu pa je bilo zaradi potreb projekta EHF EURO 2004 izšolano za uporabo blagajniškega modula platforme Mojekarte ter je imelo z uporabo sistema v času pripravljalnih tekem slovenske reprezentance pozitivne izkušnje. Pripravljen je bil celo del osnovne podatkovne podlage, kot na primer: različne opcije sedežnega reda dvorane, posamezni šifranti in podobno. V veliko pomoč nam je bila tudi visoka motiviranost, ki jo je v okolju kluba ustvarilo vodstvo.

Proces uvajanja rešitve se je pričel na utečen način. Najprej smo, v sodelovanju z naročnikom, dopolnili bazo matičnih podatkov, prenesli v program podatke, ki jih je naročnik prej vodil v različnih preglednicah – na primer seznam imetnikov letnih kart, oblikovali izgled vstopnic, računov in standardnih poročil, s pomočjo konkretnih primerov uporabe pa smo podrobno predstavili tudi funkcionalne možnosti platforme Mojekarte ter jih kritično ocenili z vidika takratne poslovne prakse v klubu. Skozi navedene postopke smo določili katere od funkcionalnih možnosti, ki jih ponuja platforma v klubu potrebujejo ter v katerih primerih in na kakšen način jih bodo uporabljali. Pripravljalno obdobje je trajalo vsega nekaj dni in že 16.12.2003 so bile za zadnjo tekmo jesenskega dela lige prvakov proti ADEMAR LEON s pomočjo rešitve Mojekarte prodane prve karte.

Na vsako karto je program poleg ostalih podatkov natisnil tudi unikatno črtno kodo, ki je imetniku karte omogočala prehod skozi fizični omejevalnik vstopa. Na vratih je karto potrebno približati čitalcu na 10 – 15 cm, da ta odčita črtno kodo, sistem pa v realnem času v bazi preveri vrsto in veljavnost registrirane karte ter evidentira vstop v dvorano. V začetku so morali redarji obiskovalcem pomagati pri odčitavanju kart, zelo hitro pa so se obiskovalci novega sistema registracije kart povsem navadili in 15. februarja 2004, le pičla dva meseca po uvedbi sistema, je zabeležen rekord v številu prehodov skozi kontrolni sistem – na tekmi RK CPL z nemškim klubom TBV Lemgo je sistem med 16:00 in 17:00 uro registriral 3.637 vhodov v dvorano, kar pomeni približno enega obiskovalca vsako sekundo!

Zaradi uvrstitve RK CPL v zaključni del temovanja lige prvakov, so se v klubu odločili, da izkoristijo veliko zanimaje publike ter da pričnejo s prodajo letnih kart za novo sezono veliko prej, kot je bilo to v navadi v preteklih letih. Dodatna stimulacija za kupce letnih kart je bila, da so z nakupom letne karte pridobili predpravico do nakupa kart za posamezne tekme sklepnega dela lige prvakov.

Prodaja letnih kart je tako stekla zgodaj spomladi, v klubu pa so se odločili tudi za posodobitev njihovega izgleda. Nove letne karte so bile oblikovane v standardnem formatu kreditnih kartic ter tiskane na plastiko. Izdelavo letnih kart je prevzelo podjetje Programski atelje A&Z, ki je opremljeno z ustreznimi tiskalniki ter programsko opremo iz lastnega razvoja, katera omogoča popolni nadzor nad tiskanjem plastičnih kartic ter hkrati zagotavlja, da je vsaka karta kodirana z unikatno črtno kodo, ki je kompatibilna z rešitvijo avtomatske kontrole vstopa Mojekarte Access Control. Omenjeni tiskalniki uporabljajo tehnologijo sublimacije barv, ki zagotavlja visoko kvaliteto in obstojnost tiska, kar je ključnega pomena, ko želimo zagotoviti nemoteno uporabo letnih kart skozi več sezon. Podaljševanje letnih kart je v takšnih primerih resnično preprosto, saj zadostuje, da se na blagajni odčita kodo letne karte na namiznem čitalcu črtne kode, vse ostalo pa samodejno opravi rešitev Mojekarte – rezervira sedež za naslednjo sezono na virtualnem sedežnem redu dvorane, podaljša veljavnost kode v sistemu kontrole pristopa, izpiše račun za nakup letne karte in ažurira marketinško bazo podatkov.

Kot je bilo že omenjeno, je RK CPL sezono 2003/2004 zaključil z osvojitvijo lovorike v ligi prvakov in sezono 2004/2005 smo si zapomnili po pravi rokometni evforiji, saj so postale karte za mednarodne tekme RK CPL najbolj iskano in zaželeno blago med športnimi navdušenci v Sloveniji. Zaradi izjemnega zanimanja se je klub odločil za organizirano predprodajo, za partnerja pa je izbral mrežo Mojekarte, ki upravlja več kakor 800 prodajnih mest v Sloveniji ter portal mojekarte.si.

Ker je avtomatska kontrola vstopa obiskovalcev v dvorani Zlatorog delovala brez zapletov, je bil izpolnjen ključni pogoj za uvajanje organizacijske rešitve print@home. Rešitev deluje tako, da si kupec, ne glede na to ali gre za naključnega kupca preko interneta ali pa za registriranega prodajalca v organizirani prodajni mreži, natisne kupljene vstopnice na svojem tiskalniku. Ker je vsaka vstopnica kodirana z unikatno črtno kodo je omogočen le enkratni vstop v dvorano, saj bi sistem avtomatske kontrole morebitne duplikate originalne karte zavrnil že na vstopnih vratih. Za redarsko službo je bilo v začetku nekoliko nenavadno, da prihajajo obiskovalci na ogled tekem z različnimi oblikami kart, a čitalcev črtnih kod v vratih to ne moti, saj je zanje relevantna le črtna koda s katero je unikatno kodirana vsaka karta. Opisana rešitev je seveda izjemno elegantna in učinkovita, saj močno zmanjša pritisk na klubske blagajne na dan tekme, posledično pa tudi stroške prodaje na dan tekme.

Novi sistem predprodaje se je, kljub nekaterim začetnim organizacijskim težavam, zelo hitro uveljavil in že po prvih mednarodnih tekmah kluba je dozorelo spoznanje, da je kakršnokoli omejevanje količine kart v predprodaji nesmiselno. V pripravi podatkov za posamezno tekmo je administracija tako rezervirala oziroma izločila sedeže za lastne potrebe kluba (sponzorji, gosti, itd.), vse ostale sedeže v dvorani pa sprostila za predprodajo. Sistem je izjemno prožen in če so se potrebe kluba med samo predprodajo spreminjale, je bilo možno hitro in enostavno zmanjšati ali povečati količino kart v predprodaji. Učinki so bili vidni takoj, saj se je delež kart, ki so bile prodane v predprodaji povečeval iz tekme v tekmo.

Kvantitativni vidik uporabe platforme Mojekarte v obdobju od decembra 2003 do zaključka sezone 2005/2006 ilustrirajo sledeči podatki. V navedenem času je v bazi evidentiranih 16.904 prodajnih transakcij, oziroma 167.937 izdanih vstopnic za posamezne tekme in 3.637 izdanih letnih kart. Sistem avtomatske kontrole pristopa obiskovalcev je v tem času zabeležil 50.429 prehodov kontrolnih vrat. Kvalitativni vidik uporabe sistema ilustrira podatek, da v vsem času uporabe platforme Mojekarte ni bila zabeležena niti ena odpoved delovanja.

Zaključek

Danes ima Rokometni klub Celje Pivovarna Laško enega najbolje organiziranih in organizacijsko dognanih sistemov elektronskega ticketinga v Sloveniji. Izkušnje z uporabo rešitve Mojekarte opisuje g. Andrej Šušterič takole: Ekonomska in organizacijska upravičenost uvajanja sistema računalniške prodaje kart se je pokazala praktično takoj. Ne vemo sicer ali lahko ravno sistemu pripišemo to, da prodajamo več kart za naše tekme, a dejstvo je, da na našem parkirišču sedaj vidimo avtomobilske registracije iz vse Slovenije in tudi iz tujine, kar pripisujemo temu, da so naše karte na voljo praktično povsod. Transparetnost sistema je popolna. V vsakem trenutku vemo koliko kart je prodanih, kje so bile prodane, koliko smo s tem zaslužili, koliko smo izdali prostih kart, koliko kart držimo še na rezervacijah, kdaj se bodo sprostile in podobno. Postopki so se zelo poenostavili, obračuni so na voljo takoj po tekmi, veliko manj je telefonskih klicev, klubska administracija pa je močno razbremenjena. Čeprav smo bili na začetku previdni, lahko sedaj rečemo, da slabosti praktično ni možno najti, zato pa so prednosti velike in merljive. Pomembne so tudi izkušnje in znanje Programskega ateljeja A&Z, ki nam vsako sezono postreže s kakšno novostjo, ki nam omogoči, da se še bolj približamo našim navijačem in drugim obiskovalcem. Sekretarka kluba, ga Saša Sešek dodaja Pred uvedbo sistema je bilo potrebno misliti na veliko stvari povezanih s tiskanjem kart. Tega sedaj ni, saj imamo papir vedno na zalogi, karte pa tiskamo sproti v klubskih prostorih. Sprememba podatkov na karti ali dodajanje novega logotipa na karto je stvar nekaj minut. Prej je bilo tudi veliko administrativnega dela, saj smo vse evidence o prodaji vodili ročno. Sedaj vse to opravi računalniški program, vsi podatki pa so nam na voljo v vsakem trenutku. Zelo smo zadovoljni tudi s predprodajo, saj nas močno razbremenjuje, hkrat pa je za nas stroškovno ugodnejša. Blagajne za prodajo vstopnic namreč pogosto sploh ne odpremo, saj so tekme pogosto razprodane že v predprodaji.

Celje – Ljubljana, maj 2006