Mojekarte

Sistemska platforma za marketing in prodajo produktov industrije prireditev, dogodkov in doživetij

Družba Programski atelje A&Z, d.o.o. je v letu 2016 obeležila 20. obletnico svojega delovanja. Za nami je vznemirljivo, kreativno in plodno obdobje v katerem smo dali ključni prispevek k razvoju slovenskega elektronskega tiketinga. V Sloveniji je to nišno panogo leta 1991 ‘odkrila’ neodvisna skupina raziskovalcev, ki je že davnega leta 1991, na takratni skromni računalniški opremi, lansirala v produkcijo prvo verzijo računalniškega programa za prodajo vstopnic na slovenskem trgu, leta 1996 pa ustanovila družbo Programski atelje A&Z, d.o.o.. Elektronski tiketing  na slovenskem trgu se je postopoma razvijal in rasel – tako po obsegu, kot tudi po kakovosti rešitev – prav kot posledica našega dela, s katerim smo orali ledino ter skupaj s prvimi partnerji, ki so zaupali našemu delu, oblikovali tihe standardne na področju informacijske podpore prodaji vstopnic.

V letu 2016 lahko ugotovimo, da je slovenski elektronski tiketing na primerljivi ravni kot v državah razvitega sveta in najbolj napredni uporabniki integrirane večopravilne platforme Mojekarte™ v Sloveniji ne zaostajajo dosti za uporabniki na razvitih trgih, recimo v Angliji, na Škotskem ali na Irskem. Hkrati s tem pa ne moremo spregledati dejstva, da so razlike med posameznimi deležniki na domačem trgu ogromne.

Če se osredotočimo na dejavnost kulture, imamo na eni strani Cankarjev dom, ki gre v korak s časom, v svojo prodajo pa redno uvaja tehnološke in organizacijske novosti, zaradi česar proda danes on-line že okoli 70% vseh svojih vstopnic. Na drugi strani najdemo celo vrsto pomembnih kulturnih deležnikov, kot so na primer: SNG Drama Ljubljana, SNG Nova Gorica, Ljubljansko mestno gledališče in drugi, ki ne sledijo izzivom časa in ne upoštevajo spremenjenega življenjskega sloga publik, posledično pa sodobnim promocijskim in prodajnim potem ne posvečajo praktično nobene pozornosti. Kako se to odraža? Nobena od naštetih ustanov nima lastne (brendirane) spletne trgovine in to je jasen pokazatelj odnosa do sodobnega marketinga in prodaje. Prav tako nobena od navedenih ustanov ne omogoča kupcem sodobnih print@home vstopnic in elektronskih vstopnic na pametnih telefonih, abonmajev še vedno ne prodajajo on-line in še bi lahko naštevali. 

Enako stanje opažamo tudi na področju športa, kjer najdemo na eni strani peščico klubov, recimo: NK Maribor, NK Olimpija, KK Union Olimpija in RK Celje Pivovarna Laško, ki še nekako ohranjajo stik s tehnološkim in organizacijskim napredkom na področju prodaje klubskih produktov, ostali športni klubi pa so daleč zadaj in živijo v neki časovni kapsuli ter odmaknjeni od potreb in pričakovanj lastnih navijačev in podpornikov. 

Podobno velja tudi za dejavnost turizma, kjer hitremu razvoju elektronskega tiketinga in spremenjenim navadam obiskovalcev sledita le še Ljubljanski grad in Postojnska jama. Vsi ostali so se bodisi upehali in več ne zmorejo hitrega tempa sprememb, ali pa so sprejeli poslovne odločitve, s katerimi so trženje in prodajo svojih produktov vrnili dobesedno v prejšnje tisočletje. Najbolj v oči bodeča takšna primera sta Kobilarna Lipica in Park Škocjanske jame.

Domači trg torej ponuja še nekaj priložnosti in izzivov, toda neodvisno od tega, ostajata najpomembnejša strateška cilja družbe nadaljni razvoj večopravilne integrirane platforme Mojekarte™ ter osvajanje novih trgov. Tudi prihodnja leta našega delovanja bodo zato kreativna, delovno intenzivna in zanimiva, upamo pa, da bodo tudi poslovno uspešna. Preletimo za konec ključne uspehe v letu 2016.

Na področju športa je bila večopravilna integrirana platforma Mojekarte™ uvedena v nogometna kluba Olimpija Ljubljana in Gorica ter košarkarske klube Union Olimpija, Helios Suns ter Sixt Primorska. Kot kaže, je v domači športni srenji naposled prišlo do spoznanja, da se brez sodobne in napredne informacijske podpore ni možno odzivati na specifične izzive današnjega časa ter se prilagajati željam, pričakovanjem in zahtevam sodobnih publik. Verjamemo, da se bo število športnih klubov, ki uporabljajo za podporo trženja in prodaje svojih produktov integrirano platformo Mojekarte™, v prihodnjih sezonah še povečevalo.

Sistemska platforma Mojekarte™ je postala prva izbira dveh novih turističnih pridobitev na domačem trgu. Uvajalna projekta smo uspešno zaključili v Nordijskem centru Planica ter razglednem Stolpu Vinarium

Nordijski center Planica uporablja integrirano platformo za: prodajo vstopnic za oglede, prodajo terminov za treninge skakalcev, kontrolo vstopa v muzej, kontrolo vstopa na skakalnice, prodajo na šankih gostinskih lokalov, prodajo spominkov in vodenje zalog.

Stolp Vinarium uporablja rešitev za: prodajo vstopnic in avtomatsko kontrolo vstopa na stolp, pri čemer modul za kontrolo vstopa avtomatsko spremlja in omejuje število obiskovalcev, ki smejo biti sočasno na razgledni ploščadi.

V Cankarjevem domu smo, po mnogih letih neskončnih razprav, ali takšni sistemi sploh sodijo v kulturno ustanovo, ali ne sodijo, končno uvedli avtomatsko elektronsko preverjanje vstopnic z najsodobnejšo opremo – ročnimi skenerji Zebra TC 8000.

Kot prva slovenska kulturna inštitucija, je Cankarjev dom s tem korakom dokončno in za vedno opustil dolgoletno prakso menjave vavčerjev za vstopnice in uvedel sodobne print@home vstopnice ter elektronske vstopnice na pametnih telefonih. S tem je začrtal novo smer, ki ji bodo v prihodnjih letih verjetno sledile tudi druge kulturne ustanove.

Integrirano platformo Mojekarte™ je uvedlo Kulturno društvo Drava, katero z inovativnim projektom potujočega kina prinaša filmski program v dvanajst občinskih kinodvoran po vsej Sloveniji. Izbrana strojna oprema zagotavlja učinkovito delovanje mobilne blagajne za prodajo vstopnic in prigrizkov, katero izvajalci v dostavnem vozilu selijo od ene do druge dvorane. Učinkovita predprodaja vstopnic je zagotovljena preko spletnega mesta mojkino.si, v vsakem kraju pa je vstopnice v predprodaji možno kupiti tudi na bencinskih servisih Petrol. Morebitne zlorabe vstopnic preprečuje sodoben sistem elektronskega skeniranja ob vstopu v kinodvorano.

Elektronsko skeniranje vstopnic z najsodobnejšimi ročnimi skenerji Zebra model TC 8000 je uvedel Rokometni klub Gorenje Velenje.

Programski modul Mojekarte™ Retail je za potrebe svoje nove trgovine uvedlo Lutkovno gledališče Ljubljana.

Organizatorji Evropskega prvenstva v skupinski gimnastiki so izbrali kustomizirano spletno trgovino na tehnologiji Mojekarte™ za predprodajo vstopnic in uradnih artiklov prvenstva, prodaja pa je presegla tudi najbolj drzna pričakovanja.

Puljski filmski festival je za podporo prodaje festivalskih kart in dnevnih vstopnic izbral platformo Mojekarte™.

V dejavnosti distribucije se je močno povečala prisotnost in prepoznavnost blagovne znamke Mojekarte.si, katera je postala močan konkurent v dejavnosti distribucije vstopnic na slovenskem trgu. Če se bodo gibanja iz leta 2016 nadaljevala, bo marketinška in prodajna mreža Mojekarte.si v dveh do treh letih postala vodilna distribucija na slovenskem trgu elektronskih vstopnic.

Ljubljana, januar 2017