Mojekarte

Sistemska platforma za marketing in prodajo produktov industrije prireditev, dogodkov in doživetij

S kapaciteto 55.500 sedežev je Stadion Rajko Mitić v Beogradu, med ljubitelji nogometa poznan tudi kot beograjska Marakana, med večjimi športnimi objekti v Evropi in največji štadion na širšem prostoru Balkana. Gre za štadion nogometnega kluba Crvena zvezda, ki se mu je, kot edinemu klubu iz nekdanje Jugoslavije, uspelo povzpeti tudi na vrh Evrope ter osvojiti Ligo prvakov.

Na priložnost, da bi integrirano večopravilno platformo Mojekarte™ plasirali na tako velik objekt in na ta način vstopili v prostor, ki ga po nepisanih pravilih ekskluzivno obvladujejo multinacionalke, smo čakali vrsto let. Čeprav smo bili nekajkrat dokaj blizu, so se nam priložnosti na koncu vedno izmuznile.


Pred pričetkom sezone 2017/18 se je nam je ponudila nova priložnost na beograjski Marakani, kjer je integrirana platforma Mojekarte™ zamenjala rešitev norveške firme iTicket, ki je na stadionu delovala sedem sezon, a več ni zmogla zadovoljiti povečanega povpraševanja po vstopnicah, ki je bilo posledica velikih pričakovanj navijačev in podpornikov nogometnega kluba Crvena zvezda pred začetkom kvalifikacij za Champions League 2017/2018.

Faza 1: Implementacija platforme za prodajo vseh vrst dnevnih in letnih kart ter integracija s sistemom avtomatske kontrole vstopa SKIData kot uvod v 'evropsko' sezono 2017/2018

Prva faza uvajalnega projekta je vključevala: pripravo sistemske (strežniške) infrastrukture za delovanje platforme Mojekarte™, namestitev in sistemsko administracijo baze podatkov, namestitev nove programske opreme na računalniško opremo kluba, prilagoditev programske opreme klubski specifiki, programiranje sedežnega reda štadiona, izdelavo specifičnih finančnih in materialnih poročil, izdelavo kustomizirane spletne trgovine za prodajo vseh vrst vstopnic. 

V nadaljevanju prve faze je bila izvedena tudi integracija prodajne platforme Mojekarte™ s sistemom kontrole vstopa SKIData, v katerega je vključenih 54 elektronskih omejevalnikov (turnstile) vstopa polne višine. Med obema sistemoma potekata dvosmerna komunikacija in dvosmerni prenos podatkov v realnem času,  platforma Mojekarte™ pa zagotavlja on-line spremljanje podatkov kontrole vstopa v numerični in grafični obliki. 

Prva faza uvajalnega projekta se je zaključila z usposabljanjem uporabnikov. Projekt smo pričeli izvajati sredi junija 2017 in ga v izjemno kratkem času, to je še pred koncem junija, tudi uspešno zaključili. Posebej je potrebno izpostaviti, da je bil celoten projekt izveden brez enega samega dneva fizične prisotnosti ekipe Mojekarte™ na lokaciji v Beogradu. 

Uradno lansiranje in ognjeni krst je platforma Mojekarte™ doživela na otvoritveni tekmi sezone 2017/18, ki jo je Crvena zvezda odigrala 29. junija v prvem krogu kvalifikacij za Ligo Prvakov proti FC Floriana (Malta).

S platformo Mojekarte™ je nogometni klub Crvena zvezda dobil sodobno, večopravilno digitalno orodje za promocijo, trženje in prodajo klubskih produktov na blagajnah štadiona, v svojih trgovinah in preko interneta, ob tem pa je bila zagotovljena tudi integracija prodajne platforme s sistemom kontrole vstopa SKIData, v katerega je na stadionu Rajko Mitić v sezoni 2017/18 povezanih 54 elektronskih omejevalnikov vstopa polne višine.

Zanimivo je, da je v zelo kratkem času po uvedbi platforme Mojekarte™ pričela skokovito rasti prodaja vstopnic preko interneta. V sezonah delovanja norveške rešitve iTicket se je namreč delež spletne prodaje vstopnic konstantno gibal nekje okoli dveh procentov prodanih vstopnic, kar je v povprečju pomenilo nekje okoli 500 on-line prodanih kart po posamezni tekmi. Že v nekaj tednih po vzpostavitvi platforme Mojekarte je ta delež narasel na okoli 20%, vendar ne več od števila prodanih vstopnic, temveč od celotne razpoložljive kapacitete stadiona. Dinamika rasti spletne prodaje vstopnic po uvedbi platforme Mojekarte™ je bila sledeča: za prvo tekmo je bilo prodanih vsega 7 print@home vstopnic, za drugo 31, za tretjo 46, za četrto pa že 1.577 print@home vstopnic. Za peto tekmo v nizu, ki je bila tudi odločilna kvalifikacijska tekma Crvene zvezde s FC Krasnodar za ligo Evropa in je bila odigrana na beograjski Marakani 24. avgusta 2017, je bilo preko spleta prodanih že neverjetnih +10.000 print@home vstopnic, kar je za specifične okoliščine, ki vladajo v Srbiji, nekaj nemogočega in nepojmljivega ter je presenetilo tako klubske funkcionarje, kot tudi širšo javnost in medije, ki so množično poročali o tem. Ob tem se je v klubu oblikovalo soglasno mnenje, da z rešitvijo, ki so jo uporabljali pred uvedbo platforme Mojekarte™, takšnega rezultata spletne prodaje definitivno ne bi bilo možno doseči.

Virtualna čakalnica in upravljanje vrste - predpogoj za stabilno delovanje on-line prodaje tudi v razmerah velikega povpraševanja po vstopnicah

Na skokovit porast deleža vstopnic, ki so bile prodane preko interneta, so vsekakor vplivale tudi tudi specifični splet okoliščin. Nogometni klub Crvena zvezda se je namreč v poletnih mesecih uspešno prebijal skozi kvalifikacije za nastope v ‘Evropi’ in se na koncu, po več kot desetih letih neuspehov v kvalifikacijah, uvrstil v skupinski del UEFA Europa League 2017/18, žreb pa je Crveni zvezdi namenil za nasprotnike FC Bate Borisov, FC Köln in zveneče ime evropskega nogometa – londonski FC Arsenal.

Med domačimi navijači in privrženci kluba je zavladala prava evforija, ogromno zanimanje za gostovanja svojih klubov v Beogradu pa so pokazali tudi navijači gostujočih klubov, predvsem FC Köln in FC Arsenal. Vstopnice za domače nastope Crvene zvezde v Europa League so kar na enkrat postale iskani in dragoceni lističi ne samo v Srbiji, temveč tudi v Nemčiji in Angliji, prav tako pa tudi v ostalih državah, v katerih živijo navijači rdeče belih.  

V takšnih okoliščinah je bilo za pričakovati pravo obleganje spletne trgovine za prodajo vstopnic, s tem pa je nastopilo realno tveganje, da spletna trgovina takšnega pritiska kupcev ne bo prenesla. Izziv je bil rešen z integracijo zunanje storitve – t.i. vitualne čakalnice. Gre za programskega robota, ki upravlja virtualno vrsto čakajočih kupcev tako, da vsakemu kupcu ob vstopu v virtualno čakalnico dodeli zaporedno številko v vrsti čakajočih na vstop v trgovino. Kupci izstopajo iz virtualne vrste čakajočih po načelu FIFO (first-in-first-out) in nadzorovano vstopajo v trgovino. Ta rešitev je zagotovila stabilno in neprekinjeno delovanje spletne trgovine, čeprav je bila le-ta v prvih dneh prodaje oblegana 24 ur dnevno.

Uspešni spletni nakupi so se vrstili vsakih nekaj sekund, ne glede na izjemni interes in veliko povpraševanje po vstopnicah pa je spletna trgovina ves čas prodaje delovala s primerno odzivnostjo. Skupno število on-line prodanih paketov vstopnic za vse tri domače tekme Crvene zvezde je preseglo vsa pričakovanja in se ustavilo pri neverjetnih 17.600 prodanih paketih, kar je približno eno tretjina razpoložljive kapacitete štadiona. Rezultati uspešne on-line prodaje so bili nazorna demonstracija stabilnega in zanesljivega delovanja IT infrastrukture in prodajne platforme, sočasno pa tudi prikaz neprimerljivo boljše uporabniške izkušnje kot jo lahko ponudijo rešitve, ki naj bi na srbskem, hrvaškem, slovenskem trgu, ali kateremkoli drugem trgu v širši regiji po mnenju nepoznavalcev konkurirale platformi Mojekarte

Sezono 2018/2019 je nogometni klub Crvena zvezda ponovno pričel z nastopom v kvalifikacijah za tekmovanje v eni od evropskih nogometnih lig in bil uspešen še drugič zapored, a tokrat na najvišjem nivoju, saj se mu je uspelo uvrstiti v skupinski del Champions League, igra kroglic pa mu je namenila zvezdniške nasprotnike – angleški Liverpool, francoski PSG in italijanski Napoli. Scenarij, ki smo ga videli v sezoni 2017/2018 se je ponovil, le, da v še večjem obsegu, saj je ob izdatni podpori medijev zavladala še večja navijaška evforija. Dobre izkušnje z odlično delujočo on-line prodajo v sezoni 2017/2018 so opogumile in vzpodbudile vodstvo kluba, da je sprejelo precedenčno odločitev ter prodajo vstopnic omejilo le na internet, blagajne na stadionu pa so ostale v prvih dneh prodaje zaprte.  Izziv velike obremenitve spletne trgovine v prvih dneh prodaje je bil ponovno uspešno rešen z integracijo zunanje storitve virtualne čakalnice, kar je ves čas on-line prodaje zagotavljalo stabilnost, primerno odzivnost in dobro uporabniško izkušnjo. Na vseh tekmah je odlično deloval tudi sistem kontrole vstopa, saj se je publika v celoti prilagodila na print@home vstopnice.

Razširitev sistema kontrole vstopa z dodatnimi omejevalniki vstopa in povečanje kapacitete sistema na 76 vstopnih točk pred sezono 2019/2020

Dve uspešni in odmevni zaporedni sezoni 2017/2018 ter 2018/2019 z razprodanimi tekmami sta spremenili marsikaj – tako v samem klubu, kot tudi okoli njega. Novo nastale okoliščine so resda ustvarile ugodne pogoje za spreminjanje nekaterih dolgoletnih in ukoreninjenih navad navijačev in podpornikov kluba, toda ambicije so eno, stvarnost pa pogosto nekaj povsem drugega. V pričakovanju ponovne velike navijaške evforije so se v klubu odločili za razširitev sistema kontrole vstopa in povečanje števila kontrolnih točk. Pred sezono 2019/2020 so bili tako nameščeni dodatni omejevalniki prehodov polne višine, število avtomatiziranih kontrolnih točk pa se je povečalo iz prejšnjih 54 na novih 76. Sočasno s hardversko razširitvijo sistema kontrole vstopa je bila narejena tudi softverska nadgradnja modula za on-line spremljanje podatkov kontrole vstopa v realnem času. Del te nadgradnje je tudi funkcionalnost, ki omogoča tudi on-line spremljanje personaliziranih vstopnic. Ta funkcionalnost omogoča, da se podatki o imetnikih vstopnic ob prehodu skozi kontrolno točko izpisujejo na monitorju v kontrolni sobi stadiona, v kateri se izvaja sprotni video nadzor nad celotnim dogajanjem. 

Nogometni klub Crvena zvezda se ponovno uspešno prebil skozi kvalifikacije za Champions League ter se uvrstil v skupinski del tekmovanja, v katerem mu je žreb nameni grški Olimpiakos, angleški Tottenham in nemški Bayern. Vse skupaj je opogumilo vodstvo kluba, da so brez podrobne predhodne analize občutno povečali cene vstopnic ter uvedli na področju prodaje vstopnic mnoge novosti. Publika se na ambiciozne prodajne načrte kluba ni odzvala na želeni način in posledica vsega skupaj je bila slaba prodaja vstopnic. Stanje so v klubu sicer skušali popraviti s spremembami cen vstopnic in drugih prodajnih parametrov ter uvajanjem dodatnih ugodnosti za kupce, a napake, ki je bila storjena na začetku prodaje, se več ni dalo popraviti in razočaranje zaradi slabe obiskanosti tekem je bilo veliko.

Faza 2: Nadgradnja klubske platforme z modulom za upravljanje članstva (Membership management) ter postavitev in lansiranje 'brendirane' klubske spletne trgovine kot uvod v sezono 2020/2021

Negotove okoliščine, v katerih je bila prodaja vstopnic zaradi pandemije Covid-19 in slabih epidemioloških razmer prekinjena, hkrati pa je obstaja realna in zelo velika verjetnost, da bo Crvena zvezda v novo sezono 2020/2021 vstopila pred praznimi tribunami, je vodstvo kluba prepoznalo kot priložnost, da stori naslednji korak v smeri opuščanja parcialnih in nepovezanih informacijskih rešitev ter prenosa njihovih funkcionalnosti na integrirano platformo Mojekarte™. Kot strateško pomembno področje, ki ga je bilo potrebno celostno prenoviti in povezati v enotno marketinško in prodajno platformo je klubsko vodstvo prepoznano področje upravljanja članstva. Za kako občutljivo in pomembno odločitev gre govori podatek, da ima Crvena zvezda svoje klube podpornikov skoraj po vsem svetu, vanje pa so včlanjeni mnogi pomembni in vidni ljudje iz področja lokalne politike, gospodarstva, estrade, javnega življenja in podobno. Sočasno je v klubu dozorela tudi ideja o lastni kustomizirani spletni trgovini, ki bi razen prodaje vseh vrst vstopnic, ponujala tudi vpisovanje in podaljševanje članstev.

Dodatno razvojno delo, ki ga je bilo potrebno opraviti, da bi programska oprema zadovoljila vse izzive klubske službe za upravljanje članstva (Membership management) ter zadostila lokalnim specifikam, kot je na primer pisava cirilica, je bilo opravljeno v dveh mesecih in nogometni klub Crvena zvezda je v sezono 2020/2021 vstopil z novo, kustomizirano spletno trgovino, ki jo poganja digitalna tehnologija Mojekarte™. 

Aktualna verzija nove klubske spletne trgovine https://crvenazvezda.iticket.rs/sr.html omogoča prijavo novega člana s plačilom letne članarine, obnovo letne članarine za stare člane, obnovo letnih kart za obstoječe lastnike, nakupe novih letnih kart ter nakupe vseh vrst vstopnic za posamezne tekme. V prihodnjih sezonah lahko z optimizmom pričakujemo še kakšno sistemsko nadgradnjo platforme, saj v Crveni zvezdi dozoreva spoznanje o koristnosti koncepta negotovinskega (cashless) štadiona, s tem v zvezi pa je svoj poslovni interes že izrazil tudi potencialni novi sponzor.

Sodelovanje z beograjskim podjetjem, ki pogodbeno zagotavlja nogometnemu klubu Crvena zvezda celovito informacijsko podporo na področjih prodaje klubskih produktov in kontrole vstopa, nudi lokalno podporo končnim uporabnikom ter v tehničnem smislu upravlja platformo Mojekarte™, je sklenjeno za obdobje do leta 2024. To je dovolj časa, da se v FC Crvena zvezda vpelje še kakšna funkcionalnost, ki je del standardnega arzenala digitalnih orodij integrirane platforme Mojekarte™.

Ljubljana, avgust 2020