Mojekarte

Sistemska platforma za marketing in prodajo produktov industrije prireditev, dogodkov in doživetij

Rokometni klub Gorenje Velenje je vstopil v sezono 2016/17 s sistemom elektronske validacije vstopnic in kontrole vstopa obiskovalcev. Uvajanje modula m.AccessControl večopravilne digitalne platforme Mojekarte™ je obsegalo:

 

– dobavo najsodobnejših ročnih skenerjev Zebra model TC 8000 Android in rešitvijo m.AccessControl,

– prilagoditev programske opreme specifikam Rdeče dvorane v Velenju,

– integracijo rešitve elektronske validacije vstopnic in kontrole vstopa s prodajno platformo naročnika,

– usposabljanje končnih uporabnikov za uporabo rešitve in

– testni zagon sistema.

Uvedba rešitve za avtomatsko elektronsko validacijo vstopnic in kontrolo vstopa obiskovalcev omogoča, da se na spletni strani kluba prodajajo print@home vstopnice, ki si jih kupci natisnejo sami na svojem tiskalniku, z njimi pa vstopajo neposredno v dvorano brez dodatnega čakanja na blagajni. V primerjavi z vavčerji, ki so se uporabljali pred uvedbo rešitve za elektronsko validacijo vstopnic in jih je bilo potrebno na blagajni dvorane menjavati za vstopnice, je to velik napredek. Toda tukaj zgodbe še ni konec. Na klubski spletni strani je namreč omogočen tudi nakup nematerializiranih elektronskih vstopnic, ki si jih kupci naložijo kar na svoj pametni telefon. Ob vstopu v dvorano nastavi obiskovalec kodo svoje vstopnice na ekran telefona, novi ročni skener pa jo v hipu odčita in avtomatsko preveri njeno veljavnost. Medtem, ko je uporaba print@home vstopnic na domačem trgu že relativno razširjena, lahko za elektronske vstopnice na mobilnih telefonih rečemo, da njihov čas šele prihaja. S precej veliko verjetnostjo lahko tudi predvidevamo, da bodo elektronske vstopnice v neki bližnji prihodnosti pričele izpodrivati vstopnice na papirju.

Z uvedbo rešitve za avtomatsko elektronsko validacijo vstopnic in kontrolo vstopa obiskovalcev se število prodanih vstopnic praviloma poveča za okoli 10%, kar bi moralo na dobro obiskanih tekmah prinesti klubu od 1.500 do 2.000 EUR dodatnega prihodka od prodanih vstopnic. Predhodne finančne kalkulacije kažejo, da naj bi se investicija v opremo in rešitev avtomatske validacije vstopnic in kontrole vstopa obiskovalcev lahko povrnila že v času trajanja ene sezone.

Matej Avanzo, direktor RK Gorenje Velenje

 

“V sezoni 2015/16 smo na razprodanem domačem derbiju z RK Celje PL preizkusili sistem avtomatske validacije vstopnic in kontrole vstopa Mojekarte in se prepričali, da gre za profesionalno in odlično delujočo rešitev. Zato smo, kljub težki finančni situaciji, zbrali sredstva in se odločili za nakup sodobne opreme in uvedbo sistema. Pričakujemo, da bomo posledično povečali število prodanih vstopnic na klubski spletni strani, kar ima za nas velik pomen iz vidika klubskega marketinga. Obiskovalcem namreč več ne bo treba v vrsto, da bi svoj vavčer zamenjali za vstopnice, tako kot so to morali početi v minulih sezonah. Na drugi strani se nadejamo, da bomo prodali tudi kakšno vstopnico več. Pri polni dvorani s kapaciteto 2.500 gledalcev je namreč nemogoče vedno in v vseh pogojih zagotavljati popolni nadzor nad dogajanjem.”

“Zavedamo se, da smo v preteklosti v tem segmentu izgubljali zaslužek. V majhnem okolju kot je Velenje, vsakdo pozna vsakogar in zato ljudje vedno najdejo luknje v sistemu. Z novo opremo in delujočim sistemom avtomatske validacije vstopnic in kontrole vstopa bomo nadzor vsekakor izboljšali, posledično pa se bo povečal tudi finančni izkupiček od prodanih vstopnic.”

Zoran Bistrički, svetovalec: “V minuli sezoni je RK Gorenje Velenje napravil nekaj pomembnih korakov na področju organizacije predprodaje in prodaje vstopnic, kar se je seveda pozitivno odrazilo na številu prodanih vstopnic in boljši obiskanosti domačih tekem. Temelj je bil s tem postavljen in nadgradnja funkcijskih možnosti večopravilne platforme Mojekarte™ z avtomatsko validacijo vstopnic in kontrolo vstopa obiskovalcev je bila logični naslednji korak. Z nabavo najsodobnejše opreme za hitro skeniranje in preverjanje veljavnosti vstopnic je klub vzpostavil napreden in sodoben sistem kontrole vstopa, kakršni delujejo v tem trenutku le na peščici športnih objektov v Sloveniji. Pričakujemo, da bo uvedba novega sistema prinesla RK Gorenje Velenje neposredne organizacijske, varnostne, finančne in druge učinke, v prihodnjih sezonah pa bo možno na temelju sistema avtomatske validacije vstopnic in regulirane kontrole vstopa uvajati tudi nove organizacijske rešitve.”

V Sloveniji uporablja avtomatsko elektronsko validacijo vstopnic in regulirano kontrolo vstopa obiskovalcev žal le nekaj športnih klubov in športnih objektov. To je pokazatelj nizke ozaveščenosti domačega okolja glede vprašanj varnosti prireditev in udeležencev, nadzora nad množico, upravljanja varnostnih in drugih tveganj, še posebej, če primerjamo stanje v Sloveniji z zahodnimi standardi.

Aktualno stanje na domačem trgu je povzeto v nadaljevanju.

  • – Stadion Ljudski vrt Maribor: ročni terminali Unitech PA700, stacionarna ovire COMInfo tip Rexon
  • – Športni park Nova Gorica: ročni terminali Unitech PA700
  • – Dvorana Stožice Ljubljana: ročni terminali in stacionarne ovire SkiData v izvedbi tripod
  • – Dvorana Šentjur: ročni terminali Unitech PA700
  • – Dvorana Zlatorog Celje: ročni terminali Unitech PA700, stacionarne ovire Kaba v izvedbi tripod
  • – Rdeča dvorana Velenje: ročni terminali Zebra TC8000
  • – Stadion Stožice Ljubljana: ročni terminali in stacionarne ovire SkiData v izvedbi polne višine (full height)
  • – Stadion Bonifika Koper: stacionarne ovire, ki niso v uporabi.

Zanimivo je, da prav vsi športni klubi, ki uporabljajo elektronsko validacijo vstopnic na rutinskem nivoju in na vseh tekmah, koristijo tudi večopravilno platformo Mojekarte™. Na tej osnovi se ponuja zaključek, da so uporabniki napredne platforme Mojekarte™ dovzetnejši za uvajanje sprememb in novosti pa tudi odločnejši in hitrejši pri njihovem udejanjanju.


Kljub temu, da se v domačih klubskih okoljih spremembe uvajajo zelo težko in izjemno počasi, se bomo trudili in tudi v prihodnje promovirali napredne rešitve in dobre prakse. Verjamemo, da bo to enkrat obrodilo sadove in bodo v prihodnjih sezonah dobrim zgledom sledili tudi preostali klubi.


Velenje – Ljubljana, september 2016